Puukonrakennuksen SM-kilpailu 2022

Jokaisessa sarjassa puukkojen tulee henkiä perinteistä suomalaista puukon ja veitsen valmistuksen kulttuuria.
Jokaisessa kilpailutyössä tulee olla joko kantoväline tai vähintään suoja joka peittää terän. Terä tulee olla tekijän itsensä tekemä ja merkitsemä kaikissa muissa sarjoissa paitsi nuorten sarjassa, jossa sallitaan puukon tekeminen myös jonkun muun tekemään terään. Käyttöpuukoille tullaan tekemään vuolutesti.

Linnanherran juhlapuukko
Puukko tulee edustaa korkeaa puukon valmistuksen tasoa niin materiaalivalintojen kuin työn viimeistelyn ja muotokielen suhteen. Puukon tulee toimia tavanomiaisissa puukon käyttötarkoituksissa mutta sen tulee olla ulkoiselta olemukseltaan juhlallisen edustava.

Riistanvartijan metsästysveitsi
Riistanvartijan metsästysveitsi kulkee riistanvartijan mukana arjen askareissa ja riistan käsittelyssä.

Linnanneidon korupuukko
Tämä siro korupuukko on pituudeltaan maksimissaan 15 cm ja sillä tulee olla vähintään yksi käyttötarkoitus.

Ratsumestarin käyttöpuukko
Ratsumestarin käsissä tällä puukolla onnistuu monet työt, puukon tulee olla heloitettu sekä vyöllä kannettava.

Tallirengin käyttöpuukko

Tallirengin puukko on ulkoasultaan ratsumestarin puukkoa vaatimattomampi, puukko on helaton. Puukossa tulee kiinnittää erityistä huomiota toimivaan ja esteettiseen muotoon sekä mitoitukseen.

Piian puukko
Tässä puukossa terän viiste ulottuu hamaraan saakka, ulkoisesti puukon tulee olla askeettisen vaatimaton sekä muotokieleltään yksinkertainen. Puukkoa kannetaan vaakatasossa vähintään terä suojattuna.

Avoin sarja voittajille

Edellisissä Sm- kilpailuissa voittaneet voivat osallistua vain tähän sarjaan.
Sarjassa kilpaillaan seuraavissa kategorioissa:
-Linnanherran juhlapuukko
-Linnanneidon korupuukko
-Ratsumestarin käyttöpuukko
Kilpailija saa halutessaan valmistaa puukon jokaiseen kategoriaan..

Nuorten sarja
Avoin sarja kaikille alle 18 vuotiaille nuorille. Myös kilpailuvuonna 18 vuotta täyttävät saavat osallistu tähän sarjaan. Puukon tulee noudattaa kilpailusarjoille annettuja yleisiä ohjeita. Tässä sarjassa kilpailutyössä saa olla jonkun muun kuin tekijän valmistama terä. Puukoille tullaan tekemään vuolukoe. Puukossa pitää olla vyöllä kannettava tuppi.

Puukot tulee lähettää 10
.4.2022 (viimeinen postileimapäivä) mennessä osoitteeseen:
Puukot tulee lähettää 10.4.2022 (viimeinen postileimapäivä) mennessä osoitteeseen:
Hannu Laine, Reksaarenkatu 24, 26100 Rauma, puh: 050 5994721.
Maksu seuran tilille FI95 5259 0420 1054 36, 10€/puukko.
Kilpailijan tulee halutessaan itse vakuuttaa puukot kuljetuksen ajaksi.